ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ «Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ»
Ιδρύθηκε στις 3 Σεπτέμβριου 1958, απέκτησε Νομική υπόσταση την 18η Οκτωβρίου 1958, και είναι ένα από τα κύρια και μεγαλύτερα πολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας όπου διδάσκεται η θεία μουσική τέχνη, η φωνητική μουσική , το θέατρο , ο χορός , τα εικαστικά κ.α. και έχει ως σκοπό της την διατήρηση, βελτίωση και διάδοση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπους μας τόσο εντός όσο και εκτός του Δήμου μας.
Οι σχολές της Φιλαρμονικής μας άρχισαν να δουλεύουν από την ίδρυσης της και είναι οι εξής : 1. Σχολή θεωρητικών 2. Σχολή μελωδικού σολφέζ 3. Σχολή ανώτερων θεωρητικών, ιστορίας μουσικής κλπ. 4. Σχολή ξύλινων πνευστών οργάνων 5. Σχολή χάλκινων πνευστών οργάνων 6. Σχολή κρουστών οργάνων. Στις παραπάνω σχολές φοιτούν σήμερα 56 μαθητές εντελώς δωρεάν. Επίσης διδάσκουν 7 δάσκαλοι συμπεριλαμβανομένων του διευθυντή σχολών και του Αν. Αρχιμουσικού. Οι Σχολές μας τροφοδοτούν με μουσικούς εκτός του μουσικού μας σώματος , τις στρατιωτικές μουσικές, την συμφωνική ορχήστρα καθώς και μουσικά συγκροτήματα εντός και εκτός Κέρκυρας. Πολλοί μουσικοί μας μετά από μετεκπαίδευση τους σε διάφορα ωδεία, προσλήφθηκαν στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην Εθνική λυρική σκηνή ή έγιναν Καθηγητές μουσικής στη μέση εκπαίδευση ή καθηγητές ωδείων.
Το κύριο σώμα της Φιλαρμονικής (μπάντα) αποτελείται από 110 περίπου μουσικούς (σε πλήρη σύνθεση). Επίσης λειτουργούν τα τμήματα μπαντίνα, χορωδία, εκκλησιαστική χορωδία και χορευτικό.
Η πρώτη εμφάνιση του μουσικού σώματος έγινε στην Άνω Κορακιάνα την 25η Μαρτίου 1961 και στην πόλη της Κέρκυρας την Κυριακή των Βαΐων του 1961 (2.04.1961) και αποτέλεσε γεγονός για τα μουσικά δρώμενα της Κέρκυρας. Από τότε έχει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες. Μετέχει σε όλες τις Εθνικές γιορτές, δοξολογίες, παρελάσεις λιτανείες κ.α. Δίνει 4 με 5 συναυλίες το χρόνο με κλασσική και νεότερη μουσική (κλασσικά, οπερέτες , μουσική τζαζ, μουσική επτανήσιων συνθετών κλπ.) στην Κορακιάνα, στην πόλη της Κέρκυρας τακτικά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος εκτάκτως.
Το 1976 (21η Μαΐου) σε Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του τότε Νομού μας πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ των Φιλαρμονικών που έλαβαν μέρος σε αυτό.
Το 1992 συμμετέχει στην πρώτη οργανωμένη εκδήλωση τιμής στη μνήμη του ποιητή και ήρωα Λορέντζου Μαβίλη στα Γιάννενα και στο Δρίσκο τη κοινότητας Βασιλικής Ιωαννίνων μετά από οργάνωση του συλλόγου Ανωκορακιανιτών Αθηνών. Το 1993 πραγματοποιεί ιδιαίτερη εμφάνιση στο Ολυμπιακό στάδιο Αθηνών στον προκριματικό αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου μεταξύ των Εθνικών ομάδων Ελλάδας – Ρωσίας. Επίσης στις 17.11.1993 επέτειο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά Μπάντα συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης και σεβασμού και καταθέτει το δικό της δάφνινο στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Το 1994 μεταβαίνει πάλι στο Ολυμπιακό στάδιο αυτή τη φορά στον τελικό αγώνα πρωταθλητριών Ευρώπης (ποδοσφαίρου) μεταξύ των ομάδων Μίλαν – Μπαρτσελόνα. Ακόμη των Γενάρη του 1994 συμμετέχει με τις άλλες Κερκυραϊκές Φιλαρμονικές ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ και ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ σε εκδήλωση για την Κέρκυρα και την τουριστική της προβολή στον Πειραιά και την Αθήνα. Σημαντική συμμετοχή της στις εκδηλώσεις για την διάσκεψη Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε στην Κέρκυρα (1994). Στην ίδια εκδήλωση το Χορευτικό παραδοσιακό της Τμήμα, παίρνει μέρος στις ψυχαγωγικές βραδιές των δημοσιογράφων και των Υπουργών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια θετική και πετυχημένη πορεία έχουν και τα άλλα τμήματά της,(Πολιτιστικό, Εικαστικό, Χορευτικό, Θεάτρου, Χορωδίας) αρκετά νεότερα στην ίδρυση και λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα το Πολιτιστικό της Τμήμα, διοργανώνει κάθε έτος την παραμονή του πολιούχου της Κορακιάνας Αγίου Αθανασίου (18 Ιανουαρίου) στα πλαίσια των Χειμερινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, ημερίδα με θέμα την Παιδεία και το Πολιτισμό. Στις ημερίδες αυτές έχουν φιλοξενηθεί σπουδαίες προσωπικότητες και Ακαδημαϊκοί.
Σημαντική η παρουσία της Χορωδίας της Φιλαρμονικής σε εκδηλώσεις και τα καθιερωμένα Φεστιβάλ Χορωδιών Κέρκυρας. Τα Τμήματα της Φιλαρμονικής στηρίζουν και υλοποιούν τον θεσμό, πλέον, των Πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κορακιάνας του πρώτου 15νθήμερου του Αυγούστου.
Τον Ιούνιο του 1998 η μπάντα έλαβε μέρος στην Α΄ Σύνοδο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ολυμπία, ενόψει της προετοιμασίας της Ολυμπιάδος του 2004 στην Αθήνα, παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης και Αθανάτων της Δ.Ο.Ε.
Στις 27 Μαΐου 1999 απέδωσε τιμές στην μεγαλοπρεπή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου στην πόλη των Ιωαννίνων, ως μόνη μη στρατιωτική μπάντα μετά από πρόσκληση του δήμου Ιωαννιτών.
Στις 17 και 18 Ιουλίου 1999 πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία συναυλίες στη Πάτρα και τη Ναύπακτο αντίστοιχα υπό την αιγίδα των Δήμων Ναυπάκτου και Πατρέων, μετά από πρόσκληση τους.
Τον Απρίλιο του 2000 (15,16 και 17) η μπάντα πραγματοποίησε συναυλία στον δημοτικό θέατρο των Αγίων Σαράντα στην Αλβανία στο δημοτικό θέατρο Κέρκυρας και στο θέατρο Τζένη Καρέζη στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία συνοδευόμενη και από το χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής σε συνεργασία με την Αλβανική Ακαδημία χορού.
Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ αναγνωρίζοντας το σημαντικότατο έργο της Φιλαρμονικής τη βράβευσε με βραβείο της στις 28 Δεκεμβρίου 2000.
Στις 21 Μαρτίου 2001 και 25 Ιανουαρίου 2004 η μπάντα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει με συναυλία σε φεστιβάλ Φιλαρμονικών μετά από πρόσκληση της λέσχης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όπου απέσπασε πολύ καλές κρητικές.
Στις 11 κ 12 Σεπτεμβρίου 2001 η χορωδία συμμετέχει στο 16ο χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δίνοντας παράσταση στο αμφιθέατρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Στις 3 Ιουλίου 2005 η μπάντα συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που οργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας στη πόλη της Κέρκυρας.
Τον Σεπτέμβρη του 2008 η Φιλαρμονική συμπλήρωσε τα 50 της χρόνια και σε όλη τη διάρκεια του έτους οργανώθηκαν εκδηλώσεις και συναυλίες προβάλλοντας την ιστορίας της και τιμώντας όλους όσους προσέφεραν στην μέχρι τώρα πορεία της. Την ίδια χρονιά στις 28.05 το χορευτικό χόρεψε Κερκυραϊκούς χορούς στο Αχίλλειο παρουσία της Βαυαρικής τηλεόρασης με σκοπό να προβληθούν σκηνές από τη ζωή στην Κέρκυρα στην Αυστριακή και Ελβετική τηλεόραση. Στις 14.09.08 η χορωδία μεταβαίνει στη Πάρο όπου συμμετέχει στην 4η Μικρασιατική συνάντηση (Ημέρα μνήμης για τη σφαγή των Μικρασιατών) αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από τον τοπικό τύπο.
Στις 14 Αυγούστου 2009 η χορωδία μας άνοιξε ως support χορωδία την συναυλία του Goran Bregovic αποκομίζοντας πολύ κολακευτικά λόγια από τον ίδιο για την εμφάνιση της.
Στις 25 κ 26 Σεπτεμβρίου 2009 η μπάντα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιεί συναυλία αφιερωμένη στο μεγάλο μουσουργό «Σπύρο Σαμάρα» στην Καλαμαριά και στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη μετά από πρόσκληση του συλλόγου Κερκυραίων Θεσσαλονίκης «Οι Φαίακες» και της ένωσης Σμυρναίων κ Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και τα τρία τμήματα της Φιλαρμονικής προβάλουν τη μουσική παράδοσή του τόπου μας μέσω της εκπομπής της ΝΕΤ «Μένουμε Ελλάδα».
Στις 11 κ 12 Δεκεμβρίου 2010 η μπάντα μεταβαίνει για άλλη μία φορά στην συμπρωτεύουσα αυτή τη φορά για να τιμήσει τον πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα συμμετέχοντας στην λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του, που για πρώτη φορά συμμετείχε μπάντα, στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του πρώην Δήμου Τριανδρίας μετά από πρόσκληση του εκκλησιαστικού συμβουλίου παρουσία του Παναγιότατου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κκ Άνθιμου.
Τα τμήματα της Φιλαρμονικής συνεχίζουν την πλούσια δράση τους ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον πολιτισμό, τη μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο και το χορό και σήμερα αναζητούν επαφές με κράτη και φορείς που ενδιαφέρονται για τα παραπάνω έτσι ώστε να συνεχιστεί η ανταλλαγή γνώσης στη τέχνη και το πολιτισμό και τη νέα χιλιετία.
Η Φιλαρμονική αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την Κορακιάνα και την Κέρκυρα γενικότερα και είναι το αυθεντικό κομμάτι της παράδοσης της. Πρόκειται για μουσικοπολιτιστικό οργανισμό, πυρήνα της πολιτιστικής μας δραστηριότητας, που παράλληλα καταρτίζει επαγγελματικά τους νέους και μάλιστα με εκπληκτικά αποτελέσματα. Η Φιλαρμονική Κορακιάνας «Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ» (και τα τμήματα της) στη διάρκεια του βίου της γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε σημαντικές διακρίσεις μερικές από τις οποίες αναφέρουμε παραπάνω.